Historien om Nyborggaard
Nyborggaard ligger i det flade vestjyske landskab i Skibbild-Nøvling ved Vildbjerg, Herning. Nyborggaard er et unikt nichelandbrug, grundlagt af Korna og Johannes Jensen, som købte Nyborggaard i 1974. Oprindeligt drev Korna og Johannes et traditionelt landbrug med både køer og grise, samt med senere produktion af frilandsslagtegrise. Da der i forvejen ikke blev brugt megen kemi på gården, var det ikke en svær beslutning at omlægge til økologi, hvilket skete i 1999.
Olieproduktionen startede på Nyborggaard i 1990’erne, hvor Korna og Johannes købte en oliepresse i Sverige og begyndte at presse rapsolie til dyrene på gården, samt til en traktor, Johannes havde ombygget til at kunne køre på rapsolie. Inspireret af Flemming Leth og hans gør-det-selv-programmer i 1990’erne, begyndte Johannes også at presse hørfrø til linolie.
Det blev definerende for Korna og Johannes, at Korna i 2002 uddannede sig Kostvejleder på Kostakademiet i Hover. Her inspireredes Korna bl.a. til at omlægge olieproduktionen til human konsum. I 2003 blev Nyborggaard godkendt til at producere fødevarer. Fokus var, og er til stadighed, på at dyrke økologiske afgrøder af høj kvalitet, der minimalt og skånsomt kunne forarbejdes til produkter af bedste standard. Produktionen af koldpresset hørfrøolie påbegyndtes i 2003, og pt. dyrkes ca. 50 hektar hørfrø til produktion af hørfrøolie.
I 2010 kom hamp på listen af dyrkede afgrøder på Nyborggaard. Hampen, der dyrkes på Nyborggaard, er industrihamp, dvs. hamp uden euforiserende virkning. Pt. dyrkes 8 hektar hamp som forarbejdes til koldpresset hampefrøolie og hampeprotein med hele 43% protein.
Korna og Johannes’ søn, Søren, overtog Nyborggaard i 2016 sammen med sin kone, Vibeke. Nyborggaard består pt. af 80 hektar jord, og hertil lejes desuden 30 hektar. Søren, som er uddannet mejeriingeniør fra KVL, driver Nyborggaard med samme fokus på høj kvalitet som sine forældre. Især tankerne bag at kunne være med i alle processer – hele vejen fra jord til bord – er til stor inspiration og motivation i hverdagen. Det er altså vigtigt at kunne følge råvarerne hele vejen fra mark til mund, for det er netop processen, omhuen og håndværket, der bestemmer kvaliteten. Nyborggaards produkter (dvs. hørfrøolie, hampefrøolie, hampeprotein og rapsolie) sælges i alle landets helsekostbutikker og eksporteres til Island.